Rodzaj: Przyroda
Autor: Iwona Dardzińska
Piękne jesienne dni sprawiają, że chętnie wybieramy się do lasu na grzyby. Pamiętajmy, zbierajmy tylko grzyby, które znamy i jesteśmy pewni, że są jadalne. Nie niszczmy innych, które mogą być cenne przyrodniczo i stanowią pożywienie dla innych zwierząt. Grzyby jadalne słyną z wybornego smaku i gościły na stołach już w starożytności. Pomimo bogatego smaku i aromatu ich wartość odżywcza jest jednak niewielka. Do najbardziej cenionych gatunków grzybów jadalnych należą borowiki, koźlarze, podgrzybki, czubajki, gąski. Vademecum grzybiarza 1. Nie zbieraj grzybów, co do których masz chociaż odrobinę wątpliwości! Jedynie dokładna znajomość grzybów uchroni przed zatruciem. Korzystaj z atlasów z fotografiami. 2. Owocniki wykręcaj z ziemi lub odcinaj tak, aby jak najmniej uszkodzić grzybnię. Dziury powstałe po wyjętych grzybach starannie zasyp ściołą. 3. Zebrane grzyby umieszczaj w przewiewnym, najlepiej wiklinowym koszu. Unikaj przechowywania w plastikowych torbach - powodują uszkodzenia, miażdżenia grzybów a ponadto ich szybszy rozkład (wysoka temperatura i wilgoć w torbie). 4. Samochód, którym ruszyłeś na grzyby pozostaw na parkingu lub innym wyznaczonym miejscu postoju. Zastawiając pojazdami drogi leśne uniemożliwiasz dojazd służb w wypadku pożaru. Ponadto za wjazd do lasu pojazdem silnikowym kierowca może zostać ukarany mandatem. 5. Zabierając z lasu grzyby, zabierz także swoje śmieci! Możesz mieć pewność, że za rok w Twoim grzybnym miejscu znajdziesz borowika, a nie stertę puszek i foliowych woreczków. 6. Nie depcz, nie kop grzybów niejadalnych czy trujących. 7. Nie płosz zwierzyny, nie niszcz roślinności. Pamiętaj, że obowiązuje zakaz wchodzenia na leśne uprawy. [źródło: artykuły pt. "Grzyby w lesie" oraz "Grzybobranie czas zacząć!", www.gdansk.lasy.gov.pl] Zapraszam do obejrzenia zdjęć z grzybrobrania na terenie lasów na północnym skraju Puszczy Darżlubskiej Nadleśnictwa Wejherowo.
Komentarze