Największy w Polsce port rybacki będący główną atrakcją turystyczną Władysławowa i okolic. Port regularnie jest odwiedzany przez jednostki z całego kraju jak i zagranicy.
PORT stanowi bazę i schronienie dla jednostek pływający, w szczególności kutrów rybackich. Znajduje się tu również marina przygotowana dla 20 jednostek jachtowych i ich załóg.
Poza użytkową formą port pełni także funkcję turystyczną. Jest otwarty dla turystów. Poza zwiedzaniem, zasmakowaniem ryb w portowych smażalniach istnieje tu możliwość odbycia rejsu po Bałtyku jednostkami przystosowanymi do przewozów turystycznych.
To miejsce jest uwielbiane przez wędkarzy. Dla takich osób organizowane są również wyprawy na wędkowanie morskie, które oferuje kilkanaście różnych jednostek rybackich.
POŁOWY I PRZETWÓRSTWO to główna działalność spółki zarządzającej portem. Jednostki rybackie poławiają głównie szproty, śledzie i dorsze. "Szkuner" skupuje również surowiec rybny z innych kutrów stacjonujących w porcie we Władysławowie oraz innych okolicznych portach. Przetwórstwo ryb odbywa się zaraz po rozładunku na terenie portu co umożliwia szybkie i sprawne działanie prowadzące do sprzedaży ryb w stanie świeżym lub mrożonym i dystrybucję na teren kraju i UE.
STOCZNIA składająca się z 14stu stanowisk remontowych, basenu i hali montażowej oraz 450 metrów nabrzeża.