Karczma Swojskie Jadło powstała w 1998 roku.
Doskonała lokalizacja w samym centrum nadmorskiego Władysławowa sprawia, że restaurację chętnie odwiedzają zarówno okoliczni mieszkańcy, jak i liczni goście, wypoczywający co roku nad Bałtykiem. Długoletnie doświadczenie twórców „Swojskiego Jadła” w połączeniu z pasją do gotowania dało efekt w postaci wyśmienitej kuchni regionalnej, opartej na tradycyjnych domowych recepturach.
Restauracja specjalizuje się przede wszystkim w kuchni staropolskiej oraz kaszubskiej serwując potrawy z drobiu, ryb, mięsa, pizzę z pieca a także rarytasy dla smakoszy dań jarskich.
Ponadto, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, oprócz dań z menu, szef kuchni może przygotować coś na specjalne życzenie np. płonącą szynkę, pieczonego dzika lub faszerowaną gęś.
„Swojskie Jadło” to nie tylko pyszne dania ale również niepowtarzalny wystrój wnętrza. Restauracja składa się z przestronnej sali głównej, sali kominkowej oraz bilardowej.
W sezonie letnim do dyspozycji gości jest piękny ogródek.